İnternet odağından uzaklaşmadan, sektördeki gelişmeler, kullanmaktan keyif aldığım servisler ve edindiğim deneyimler çerçevesinde yazdığım kişisel blogumu keyifle okursunuz umarım...
Başlıkta tek cümle dedim ama aslında iki cümle varmış, David Bowie‘nin Twitter hesabında yazdığı tek mesajında. Bundan iki hafta önce, 5 Ocak tarihinde “davidbowie” kullanıcı adı ile ve Bowie’nin fotoğrafı kullanılarak şu mesaj yazılmış: “Karlı Berlin’den selamlar! Yeni materyaller üzerine çalışıyorum!”
Ben bu mesajı birkaç dakika önce Twitter hesabımdan beni takibe alan Fransız bir kullanıcının yazdıklarını incelerken keşfettim. Bir müziksever -Bowie’yi sevmem daha önemli aslında burada- olarak hemen tıkladım ve baktım, Bowie neler yazmış diye. O tek mesajı görünce hayal kırıklığına uğradım tabii. Fakat Bowie’yi takip eden 1419 kişiyi görünce “vay be!” dedim. İşte sosyal medya etkisi, işte Twitter… Yaklaşık 1500 kişi, orada yazan kişinin David Bowie olduğundan emin bile olmadan onu takibe alıyor, belki ilerde yeni bir şeyler daha yazar da okurum diye. Belki de Bowie bir “update” yaptıktan iki dakika sonra ona “reply” yapmak, yani yazdığı mesajına cevap atmaktan duyacakları haz için bunu yapıyorlar. İşte burada sosyal medyanın sihrini görüyoruz. Karşınızda rock efsanesi koskoca David Bowie var, ve biliyorsunuz ki o da bilgisayar başında, ve sizin yazdığınız mesajı okuyacak. Hatta belki de size cevap atacak.
Peki bu etki nasıl oluşmuş? Bunu biraz araştırdım: Öncelikle David Bowie’nin resmi web sitesine baktım, herhangi bir açıklama yazılmış veya bağlantı verilmiş mi diye. Herhangi bir bilgi bulamadım. Sonrasında david bowie + twitter şeklinde yaptığım aramalarda birkaç tane farklı blogda çıkan habere ulaştım. Bu haberler Bowie’nin yazdığı yorumdan 17 gün sonra, yani 22 ve 23 ocak tarihlerinde yayınlanmış, muhtemelen bu şekilde Bowie’nin takipçi sayısı patlama yapmış.
Bloglarda çıkan haberlerde verilen en kritik bilgi, Bowie’nin şu ana kadar en başarılı albümlerinden üç tanesini, “Heroes” , “Low” ve “Lodger” albümlerini Berlin’de kaydetmiş olduğu bilgisi. Bu bilgi davidbowie adlı twitter kullanıcısının Bowie olup olmadığını doğrulamıyor ama mantıklı bir strateji ile internet üzerinde nasıl pazarlama yapabileceğimizi ve takipçi oluşturabileceğimizi bize gösteriyor. Bowie’nin Berlin’de bulunması, yeni bir albüm üzerinde çalıştığını söylemesi, ve bu cümlenin o’nun daha önce aynı şehirde başarılı albümler çıkardığını bilen ve bunun tekrarlanması ihtimali üzerine heyecanlanan fanları tarafından okunması patlayıcı etkiyi yaratıyor. Kısacası, internet üzerinde kurduğunuz iletişimde oynadığınız kartlar doğruysa, taşlar yerli yerindeyse yaptığınız etki de o derece artıyor.
Toplam : 6 Yorum var
Bowie örneğinde de görüldüğü üzere internet word of mouth’un en efektif biçimde kullanılabileceği platform.
Bu arada blogun çok şık duruyor Vadi. Hayırlı olsun.
Dediğin gibi işte sosyal medya etkisi
Facebook ‘ta twitter ‘da bunlar çok fazla fakat şunu anlayamıyorum bunun o kişi olmadığı apaçık ortada iken niye ekleniyor. Eklendikçe bu işi yapanaların sayısının sayısına artmasına ve yaptıkları işe destek olmuş olmuyormuyuz. Ah şu boş umutlar
Vadi,
Yazilarini keyifle okuyor ve okuyacagim.
Sevgiler ve tesekkurler.
vadicim basarilarinin devamini dilerim, mis seninle gurur duyuyor:)
@Mehmet Nuri Can
Evet hatta hain bir şekilde de kullanılabilir muhtemelen. Bowie adına hesap açmak açan bowie olmak gerekmiyor, bunu yapanlar da mutlaka vardır… Ayrıca teşekkür ederim, blogu beğendiğine sevindim.
@Erol
O kişi olabilir de aslında. Yani yalan değildir belki de? Bugün Mark Zuckerberg twitter hesabı gördüm mesela, inanmadım eklemedim. Ama “Acaba?” dedim.
@Yahya @Bahar
Çok sağolun!
benzer sey okan bayulgen icin de gecerli:
hem de 2bin civari degil, 50bin kisi
@bayulgenokan
Yorumunuz: